Prisen gik til Hostel hunden Charlie på Danhostel Silkeborg.
Krig lokker turister til Sønderjylland
Levende fortællinger om krigen i 1864 er et sommerferiehit blandt gæsterne på Danhostel Sønderborg-Vollerup.
De historiske fortællinger om Slagtebænk Dybbøl og Dommedag Als vil fremover lokke endnu flere turister til Als. Det glæder de sig til på Danhostel Sønderborg-Vollerup, så de for alvor kan få præsenteret deres brede vifte af muligheder for aktiv ferie.
Næsebjørne. Legeland. Teambuilding. Kurser, hytteferie og lejrskole. Lystfiskeri, kystfiskeri familiefester, jubilæer, kano, cykelferie, børnefødselsdage eller firmaudflugter. Og alt sammen med mere. Der er simpelthen så mange muligheder for aktiv ferie og så meget liv i Danhostel Sønderborg-Vollerup, at den nemmeste måde at få det hele nævnt på ganske enkelt er ved at remse op.
- Vi synes, vi er gode til at tilpasse os og på den måde gearet til at modtage alle grupper. Vi spænder utroligt vidt, og gør meget ud af, at det er meget man, især unge, kan foretage sig. Vi slår jo lidt på forskelligheden hernede, for du finder jo ikke et vandrehjem som vores noget sted i landet, siger værten Ole Ploug, inden hustruen Hanne Lund tager over og forklarer, at de på trods af den folkelige spændvidde har børnefamilier og lejrskoler som hovedområder.
Lejrskole og historietime
Danhostel Sønderborg Vollerup har plads til omkring 200 gæster på samme tid. Og det hyggelige vandrerhjem tilbyder, udover en stor have med masser af legeredskaber og en mindre dyrepark med blandt andet tamme næsebjørne, noget nær optimale forhold for skoler på udflugt.
- Lejrskolerne får egne huse, og det er en klar fordel. Vi kan mærke, at elever og lærere har det godt her, og vi har et godt forhold til de klasser, der kommer her, siger Hanne Lund og bemærker, at besøgende er i gå-afstand fra både strand, vand og Sønderborg centrum.
Områdets historiske særpræg er med til at trække skoleklasser til Danhostel Sønderborg-Vollerup, og Danmarks måske mest berømte slag fra 1864 har ved hjælp fra særligt to nye bøger for alvor åbnet de unges sanser for historien.
Historiecentret Dybbøl Banke er en stor oplevelse for både børn og voksne.
Foto: VisitDenmark
Mallebrok døde i krigen i 1864..
- Slaget ved Dybbøl er autentisk. Der er historie, det er et godt tema, og det er præcis det, vi allesammen vil have. Folkeskoleelever prioriterer det også højere i dag, og møllen og historiecentret er et scoop for vores område. Dybbøl er blevet mere attraktiv på, at de har formået at levendegøre området. Der er oprettet en soldaterby, hvor de blandt meget andet fyrer kanoner af, fortæller historie og lader unge opleve tiden omkring 1864 på egen krop. Fra vores mange lejrskoler ved vi, at Danfoss Universe er populært, men Dybbøl Mølle er en helt klar nr. 2 på listen. Måske endda nr. 1 i forhold til, hvad der er populært blandt skoleelever, fortæller Ole Ploug.
Både Hanne Lund og Ole Ploug er yderst opmærksomme på, at Tom Buk-Swientys populære bøger ”Slagtebænk Dybbøl” og ”Dommedag Als”, der begge omhandler krigen i 1864, har givet øget opmærksomhed til deres område, og de håber og tror, at de supersælgende og prisbelønnede bøger kan give stort rykind i Vollerup
- Bøgerne kommer helt sikkert til at præge området, men det bliver måske først til sommer, hvor jeg tror, bøgerne slår igennem. Samtidig snakker man om at filmatisere bøgerne om 1864, ligesom man allerede er ved at arrangere en masse til jubilæumsåret 2014, og sker alt dette, så er det helt sikkert, at så vil der være stort rykind her, siger Hanne Lund.
Men det er ikke kun den gamle mølle, der gavmildt øser af sin fortid.
Et vandrerhjem med lang historie
Danhostel Sønderborg-Vollerup oser som Danmarks ældste vandrerhjem nemlig af hyggelig historie, og fortællinger fra dengang, gæsterne sov på tangmadresser og blev inviteret ned fra de øverste sovesale til tordenkaffe er noget, værtsparret gladeligt deler ud af.
Vandrerhjemmet var fra 1928 og frem til 1971 husholdningsskole om vinteren og vandrerhjem om sommeren, indtil Ole og Hanne overtog stedet i 1973. På trods af flere tilbygninger har de formået at bevare hovedbygningens gamle præg, og bevaret en del af stedets charme. Dette formentlig til stor glæde for tidligere elever på husholdningsskolen.
- Vi har stadig gamle elever, der kommer på besøg, og det er derfor denne gamle stue i hovedbygningen står, som den gør i dag. For enten skulle vi rive alt ned og modernisere det, eller vi skulle lave det flot med ny maling og en masse billeder fra gamle dage. Vi valgte det sidste, til stor glæde for de mange, der fejrer jubilæum her hos os, fortæller Hanne Lund, der lader blikket vandre rundt i den gamle stue, og nyder vandrerhjemmet med al dets charme, særpræg og historiske hygge.
- Ethvert vandrerhjem burde finde sin egen niche. Det må ikke bare være en overnatning, for det kan alle tilbyde. Du skal tilbyde noget, alle andre ikke gør. Du skal tilbyde gæsterne en god oplevelse, en lille drøm. Noget der er unikt for dit sted. Og det gør vi.
Danhostel Sønderborg-Vollerup ligger kun få kilometer fra Sønderborg centrum.
Tre spørgsmål
- Hvad er den bedste attraktion i jeres nærområde?
Det er Danfoss Universe og Historisk Center Dybbøl Banke - Hvad er efter jeres mening den mest oversete attraktion i nærheden af Hostel Sønderborg/Vollerup?
Det er vores fortidsminder. Vi har både rund- og langdysser i Blommes Kobbel på Als. - Hvilket land er det mest eksotiske, I har haft besøg fra?
Vi har engang haft besøg af folk fra Etiopien. Og når de skal lave kaffe, så har de et helt ritual, der skal gennemføres. De sad på gulvet i fælleskøkkenet i flere timer og kogte kaffe. Vi lod dem gøre det færdigt, hvorefter vi på en venlig måde fortalte dem, at det gik ikke.